Zelf keukenblad monteren?

Het zal u wellicht niet verbazen maar het is niet eenvoudig om een keukenblad zelf te monteren. U loopt het risico dat uw keuken en/of muren beschadigd raden. Keukenbladen zijn erg zwaar en u kunt zelfs persoonlijk letsel oplopen als er iets mis gaat. Het blad kan vallen of u kunt zich overtillen. Onze ervaren keukenmonteurs doen een montage vanuit technieken die zij in jaren geperfectioneerd hebben. Hierbij doet lang niet elke monteur alles op precies dezelfde manier: elke montage is weer anders. Het is daarom niet alleen maar in eigenbelang als wij u niet aanraden om het blad zelf te monteren, tenzij u hulp heeft van een ervaren keukenmonteur.

Tips & Tricks voor zelfmontage keukenblad: 

Wij kunnen u uiteraard slechts aanraden om een ervaren keukenmonteur in te schakelen. Wilt u dit echter niet dan bent u natuurlijk vrij om dit zelf te proberen. Hieronder treft u enkele tips & tricks aan om tot een goede montage te komen:

  1. Werk rustig en neem de tijd. Allereerst is het belangrijk om geen haast te hebben als u aan deze klus begint. Keukenbladen zijn vaak zwaar en er kan een hoop mis gaan. Bedenk van tevoren een plan over hoe iets naar binnen moet en kijk goed of de weg naar de keuken toe vrij is van obstakels. Bescherm zo nodig essentiële onderdelen van uw keuken of muur en zorg ervoor dat er niemand in de weg loopt (vooral kinderen zijn gevaarlijk).
  2. Controleer of de keuken goed waterpas gesteld is. Het is belangrijk dat het keukenblad overal goed wordt gedragen door het onderstel. Het beste kunt u met een lange waterpas of een kaarsrechte lat checken of dit het geval is.
  3. Uitsparingen op maat? Bekijk van tevoren of alle benodigde uitsparingen voor de kraan, de kookplaat en de wasbak in de kasten zijn gemaakt of doe dit voordat het blad op de keuken komt. Het is niet eenvoudig om te doen wanneer het blad eenmaal ligt.
  4. De beste volgorde qua plaatsen is:
    – Werkblad neerleggen en koppelen aan de andere bladen;
    – Eventuele smetplinten of achterwanden plakken en kitten;
    – Kraan en de overloop van de spoelbak monteren voordat de spoelbak gemonteerd wordt: u kunt nu overal nog eenvoudig bij;
    – De spoelbak monteren
    – Eventueel tegelen of de wanden afwerken
    – kookplaat plaatsen
    – schoonmaken en eventueel impregneren
  5.  Vraag hulp. Zorg ervoor dat u voldoende hulp heeft en bespreek het plan qua montage. U kunt een normaal keukenblad van 62 cm diep het beste met twee man dragen waarbij een derde persoon assisteert en/of kan overpakken wanneer er iets mis gaat. Wanneer u een eilandblad wilt plaatsen dan kunt u dit het beste met vier personen doen: op elke hoek een persoon. Draag bescherming zoals werkhandschoenen en bij voorkeur ook schoenen met een stalen neus. Wanneer het blad valt dan loopt u minder risico op verwondingen.
  6. Draag het blad niet bij de uitsparingen. De uitsparingen van een keukenblad zijn de zwakste plekken. Til hier nooit het keukenblad omhoog maar probeer dit op plekken te doen waar het materiaal gewoon massief is. Wanneer een blad breekt op de uitsparing dan kan dit voor lelijke verwondingen zorgen.
  7. Draag het blad verticaal naar binnen en zet deze eerst verticaal op de keuken. Op die manier kan het blad niet doorbuigen en hierdoor breken. Schuif het blad verticaal op de kasten en zet deze naar achter. Kantel vervolgens het blad horizontaal en let erbij op dat het blad niet vastloopt in de muur. Een eilandblad draagt u tot aan de kasten en kantelt u dan voorzichtig op het eiland (niet met een afgewerkte rand op de kasten zetten). Als het blad op de kasten ligt het voorzichtig verschuiven.
  8. Monteer nooit op spanning. Het is heel belangrijk dat u het blad nooit op spanning monteert. Het blad moet kunnen werken bij kou in de winter en warmte in de zomer. Zorg daarom altijd dat de voegen minimaal 1 millimeter zijn.
  9. Koppelnaden. Als er een koppelnaad in het blad zit dan moeten beide bladen goed vlak liggen op dezelfde hoogte. U kunt de hoogte van het blad nog veranderen door vulplaatjes of kleine spietjes. Laat de koppelnaad net zoals de andere naden 1 tot 2 millimeter open en voeg dit af met zuurvrije kit. Spuit eerst kit in de koppelnaad en trek daarna de keukenbladen naar elkaar toe. Spuit met een plantenspuit met zeepsop over de kitnaad heen en veeg het overtollige kit in één keer weg. Laat alles daarna drogen en zorg dat er niemand meer aan de kitnaad komt.
  10. Heeft u kasten waar het blad aan grenst? Wij raden het aan om het blad op een paar punten vast te zetten met een bolletje kit. Daarnaast is het aan te raden om de naad tussen bijvoorbeeld een hoge kast en het keukenblad af te kitten. U kunt hiervoor dezelfde werkwijze hanteren als bij stap 9.
  11. Monteer de kraan, de overloop en vervolgens de spoelbak.
    – Heeft u een vlakinbouw spoelbak? Dan wordt de uitsparing hiervoor altijd iets dieper gemaakt zodat de bak hierin valt. Kijk eerst of de bak diep genoeg valt of misschien wel té diep. In dat geval kunt u gebruik maken van vulmateriaal (beetje kit) of plastic spietjes om de bak iets op te hogen. Maak de bak altijd goed vetvrij alvorens u de kit aanbrengt.
    – Heeft u een onderbouw spoelbak? Zorg er dan voor dat u eerst kijkt of de sparing goed aansluit op de spoelbak. Er zijn verschillende methoden om een onderbouw spoelbak te monteren. Wij raden u echter aan om een onderstel te maken van bijvoorbeeld hout in het keukenkastje. U kunt de spoelbak dan goed onder sparing begeleiden en het onderstel vervolgens ophogen. U kunt de bak aan het werkblad vastkitten of op de hoeken bijvoorbeeld twee componenten lijm gebruiken. Kit altijd de binnenzijde ook af en zorg ervoor dat u alles minimaal 24 uur laat uitharden voor gebruik.
  12. Montage van de kookplaat. De kookplaat moet eigenlijk netjes in de sparing passen en u dient dit vervolgens niet te kitten. De kit kan door de hitte gaan smelten en daarnaast moet de kookplaat uit te bouwen zijn bij reparatie.
  13. Klaar met montage? Als u klaar bent met de montage het werkblad 24 uur niet gebruiken totdat alle kit hard is. Daarna kunt u het blad schoonmaken en eventueel impregneren. U kunt de volgende stappen lezen bij onze onderhoudsadviezen.

Wanneer u nog vragen hebt naar aanleiding van bovenstaand stappenplan voor montage dan kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het is daarnaast ook mogelijk dat u delen van de montage samen doet met onze monteur. U kunt altijd even vragen naar de mogelijkheden hiervoor via ons informatieformulier.

Montage door Natuursteenstunter

Wanneer u na het lezen van bovenstaand stappenplan het toch niet helemaal aandurft dan helpen wij u graag bij de montage. De prijs voor een volledige montage en het doorlopen van de 13 stappen is bij ons vanaf € 395,- bij een bladdeel en €425 bij 2 bladdelen of meer. Uw keuken blijft vaak 5, 10, 15 jaar of zelfs nog langer staan. Wanneer wij zelf monteren dan kunnen wij u garanderen dat de kwaliteit van ons werk hetzelfde blijft.

Wilt u meer informatie over montages door Natuursteenstunter? Kijk dan op onze pagina over de montage.