Onderhoud keukenblad van graniet, composiet, keramiek, Dekton of Terrazzo

Wanneer u een keukenblad heeft van graniet, composiet, keramiek, Dekton of Terrazzo dan wilt u deze natuurlijk in een topstaat behouden. Door de hoge kwaliteit van onze materialen, steensoorten en kwaliteitsmerken is dit vrijwel altijd gegarandeerd maar in sommige gevallen vergt dit wel uw hulp. Onderhoud is bij sommige materialen namelijk erg belangrijk terwijl bij andere materialen dit bijna niet hoeft. In deze rubriek proberen wij u uit te leggen hoe u uw huidige of toekomstige keukenblad het beste kunt onderhouden. Wij willen namelijk dat u lang kunt blijven genieten van uw blad.

Onderhoud keukenblad in het algemeen

Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe groter de factor ‘natuurproduct‘ is, hoe meer onderhoud het aanrechtblad vergt. Met andere woorden: als het een natuurproduct is dan heeft dit meer onderhoud nodig dan een blad dat van natuurlijke producten kunstmatig is samengesteld. Dus: graniet wordt direct in de natuur gewonnen, en composiet of Terrazzo wordt samengesteld uit natuurlijke producten. Keramiek en Dekton wordt samengesteld uit natuurlijke producten die vervolgens nog eens chemisch of met compressie worden bewerkt. Dit wordt gedaan om de producten eigenschappen mee te geven waardoor ze nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Toch kunnen wij voor elk producten tips geven over hoe u deze het beste kunt onderhouden. Deze onderhoudsadviezen tref u hieronder aan.

Onderhoud van graniet keukenblad, vensterbank, badkamerblad, etc.

Het eerste materiaal waar we een onderhoudsadvies voor behandelen is graniet. Zoals we al eerder vermelden is graniet een materiaalsoort dat puur natuur. Graniet wordt gewonnen in steengroeves en door afgravingen in bergen. Het materiaal wordt zonder bewerkingen in zogenaamde slabs (lees: platen) aangeleverd bij onze fabrieken. Vervolgens wordt het in de fabriek gezaagd, gepolijst en volledig afgewerkt naar uw wens.

De volgende stappen dienen door u (de eindklant) doorlopen te worden alvorens de nieuw geplaatste oppervlakken in gebruik te nemen:

Stap 1: Reinigen (eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken)

Veeg de steen droog af (niet met water) om eventueel stof te verwijderen. Geeft dit niet voldoende resultaat, dan toch maar met een vochtige doek en lang genoeg wachten (bij voorkeur 24 uur) voordat u doorgaat met stap 2. De steen moet weer goed droog worden want anders trekt in deze stap de bescherming niet diep genoeg in de steen. Dus pas indien de steen mooi droog en vlekvrij is, mag u overgaan naar stap 2. U kunt voor deze stap de MN vuiloplosser gebruiken.

Stap 2: Beschermen (aanbrengen van een bescherming/protectie tegen vlekken)

Waarom moeten we het materiaal beschermen? Ieder materiaal heeft voor het blote oog onzichtbare poriƫn en een soort weerhaakjes, zelfs steen. Hierdoor kunnen onzuiverheden zoals vetten opgeslurpt worden. Naargelang de steen en de afwerking zal dit in meer of mindere mate gebeuren. Daarom adviseren wij steeds om een aangepaste bescherming. In het atelier wordt gewerkt met diamantzagen en water. Voor een optimaal resultaat wordt de bescherming dus na plaatsing en voor ingebruikname in de keuken aangebracht worden.

Aanbrengen van de bescherming

Neem een katoenen doek en doe eventueel een handschoen aan. Giet wat van de meegeleverde bescherming op de doek (nooit rechtstreeks op de steen) en strijk deze uit over de steen zodat hij goed vochtig is. Na enige tijd zal u merken dat het product plaatselijk begint op te drogen: veeg dan onmiddellijk de steen weer in en houd het oppervlak op deze manier nat totdat u merkt dat er niets meer in de steen trekt. Wacht dan nog een 10-tal minuten voordat het oppervlak met een droge doek mooi droog te boenen. Te herhalen wanneer nodig (+/- jaarlijks). De Protector mag u dus niet laten opdrogen op het oppervlak omdat er zich dan strepen kunnen vormen. Is dit per ongeluk toch gebeurd, breng dan opnieuw wat Protector aan: de resten die de strepen gevormd hebben lossen dan in principe terug op.

Stap 3: in gebruik nemen van het keukenblad

Wacht 24 uren alvorens het oppervlak in gebruik te nemen, pas dan is immers de bescherming diep genoeg in de steen gedrongen.

Stap 4: dagelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud kan gebeuren met een neutraal schoonmaakproduct (bijvoorbeeld afwasmiddel), maar indien u uw stenen oppervlak jarenlang glanzend en mooi wenst te houden, wordt Lithofin MN Easy-Clean aangeraden. Lithofin MN Easy-Clean is een spray voor onderhoud, reiniging en bescherming.

Opgelet!

  • Graniet: indien een iets intensievere schoonmaakbeurt vereist is, wordt een sopje van warm water en CIF Cream (wit neutraal, dus geen citroen, dit is zuur!) aangeraden. Gebruik dus geen gewoon huishoudschuurmiddel en zeker geen producten op basis van bleekmiddel. Maak het blad daarna schoon met een schone doek en spoel na met voldoend warm water.
  • Gemorste dranken/voedsel dienen zo snel mogelijk opgeruimd te worden. Vooral koffie en thee zijn vanwege hun agressieve eigenschappen moeilijker verwijderbaar na opdroging.
  • Materialen die na opdrogen hard worden (zoals kauwgom, vet, mosterd, … ) dienen eerst weg geschraapt te worden met behulp van een stompe kunststofschraper. Daarna schoonmaken met easy clean en water.
  • Gebruik nooit een schuurmiddel, schuursponsjes of staalwol. Dit kan de oppervlaktelaag beschadigen en doffe plekken veroorzaken.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die een bleekmiddel of ammoniak bevatten, of met een PH-waarde lager dan 10. Let bijvoorbeeld op met vaatwas tabletten. Bepaalde agressieve chemicaliĆ«n zoals bijvoorbeeld ovenreinigers, ontstoppers en verfstrippers kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak.
  • Zet NOOIT hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik een onderzetter. Er kan een thermoshock optreden en het steen kan breken
  • Steen is meestal harder dan metaal (keukenmessen etc.). Gebruik dus altijd een snijplank om metaalsporen op het materiaal te vermijden.
  • Ga nooit op het blad zitten of staan om scheuren door extreme spanning te vermijden. Het blad is dik genoeg om stevig te zijn voor normaal gebruik zoals voor het koken of om op te snijden. Het is nimmer de bedoeling om het blad voor andere doeleinden te gebruiken. Pas ook op wanneer u zware apparaten zoals een cappuccino en/of espressoapparaat op het blad wilt zetten.
  • Pas op met extreme temperatuursdalingen en/of stijgingen. Grenst uw keuken aan bijvoorbeeld een deur naar de tuin: laat de deur dan niet te lang open staan in de winter. Kijk ook uit met felle zon in de zomer: het blad kan snel een behoorlijke temperatuur bereiken terwijl bij andere delen van het blad niet zo is. Dit kan zorgen dat het blad op extra spanning komt te staan.

Deze informatie werd met grate zorg verzameld en dient Iauter als indicatie. Ze biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van graniet. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.